środa, 6 kwietnia 2016

Piwo z dmuchawca

Po sieci obecnie krąży przepis na piwo z mniszka lekarskiego (popularnie zwanego dmuchawcem). Bliżej mu oczywiście do zdrowotnego napoju, niż alkoholu, jednak receptura wydaje się być interesująca.


Do jego przygotowania potrzebujemy:
oczywiście mlecza (całego) 20dag - najlepiej z jakiś mało uczęszczanych szlaków,
szklankę miodu
sok i skórka z cytryny
20dag korzenia imbiru
wody i zakwas chlebowy
Wszystko trzeba zagotować, oprócz miodu, soku cytrynowego i zakwasu oczywiście. Na końcu przed dodaniem słodkości wywar przecedzamy, słodzimy, zakwaszamy i dodajemy zakwas (łyżka na szklankę piwa). Przykrywamy i odstawiamy na trzy doby. Po tym czasie trzeba przelać napój do butelek. Piwo jest dobre po tygodniu.
Smakuje podobnie jak połączenie lemoniady i prawdziwego piwa (zasługa cytryny i goryczki mlecza). Ma działanie oczyszczające, uspokajające i pobudzające trawienie. Napój jest bogaty w żelazo, magnez, fosfor cynk, ryboflawinę i inne dobroczynne składniki. Zawartość alkoholu zależy od długości leżakowania naszego piwa!

1 komentarz:

  1. Ciekawe, jak smakuje to piwo z dmuchawca:) Jak będę mieć wolną chwilkę, to może wypróbuje powyższy przepis! Wymienię mojemu Lubemu Lecha na zdrowszą opcję ;)

    OdpowiedzUsuń