czwartek, 2 lipca 2015

Lemoniada

Lemoniada..mmmm pycha! Ale nie taka kupna, ze sklepu, z połową tablicy Mendelejewa w składzie. Dobra domowa, zrobiona z prawdziwych cytryn, co w przypadku sklepowej nie jest takie oczywiste..
Ja robię lemoniadę (proporcje na 1 - 1,5 litra) z około 3 - 4 cytryn. Najlepiej kupić te niewoskowane, ale nie jest to zbyt łatwe (spójrzcie w Lidlu na stoisko z warzywami i owocami BIO). Jedną odkładamy, a z reszty wyciskamy sok. Pozostawioną cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki. Teraz wystarczy wlać do dzbanka cytrynowy sok, wodę, cukier do smaku oraz koniecznie kostki lodu i plasterki pokrojonej cytryny. Jak mam, to wrzucę czasem gałązkę mięty. Miodzio! Spróbujcie, jest idealna na upały!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz